Menu Close

Lektoriaus A. Šiukštos vizitas Anykščių rajono mokyklose

2018 m. kovo mėn. 5-6 d. Anykščių rajono mokyklose svečiavosi psichologas, Klaipėdos miesto savivaldybės narkotikų kontrolės komisijos narys, Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ Klaipėdos krašto pirmininkas, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės narys – Artūras Šiukšta. Lektorius kalbėjo apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevenciją ir jų poveikį žmogaus organizmui bei kitas pasekmes.

Anykščių rajono Debeikių pagrindinėje mokykloje 7-10 kl. mokiniams lektorius skaitė įtaigią paskaitą apie alkoholio žalą, Anykščių rajono Kurklių S. Kairio pagrindinėje mokykloje 5-10 kl. mokiniams – „Psichotropinių medžiagų vartojimas“, kurios tikslas buvo atkreipti mokinių dėmesį į žalingų įpročių reiškinius, jų žalą sveikatai.

Anykščių technologijos mokykloje A. Šiukšta skaitė paskaitą „Ar žalingi įpročiai tavo draugai?“ Lektorius, betarpiškai bendraudamas ir diskutuodamas su mokiniais, kalbėjo aktualia jaunimui ir visai Lietuvai tematika, pateikė grėsmingų faktų, susijusių su įvairiomis priklausomybėmis, supažindino su jas sukeliančių medžiagų poveikiu žmogui ir visuomenei, pakvietė ugdyti kritinį mąstymą, sąmoningumą, dvasinę bei socialinę atsakomybę ir gebėjimą teisingai pasirinkti.

Anykščių rajono Troškūnų K. Inčiūros gimnazijoje buvo kalbėta apie rūkymą, Anykščių rajono Viešintų pagrindinėje mokykloje-daugiafunkciame centre 5-10 kl. mokiniai buvo supažindinti su alkoholio, tabako ir kitų psichoaktyvių medžiagų poveikiu ir pasekmėmis jaunam organizmui, Anykščių Jono Biliūno gimnazijoje su 11-tokais buvo kalbama apie patyčias, emocijas, savęs ir pasaulio suvokimą.

Anykščių rajono Kavarsko pagrindinėje mokykloje-daugiafunkciame centre vyko paskaita apie rūkymo žalą, skirta 4-7 kl. moksleiviams. Mokiniai kartu su A. Šiukšta išsiaiškino nerūkymo privalumus, nagrinėjo cigarečių sudėtį bei jose esančių kenksmingų medžiagų poveikį sveikatai taip pat paskaičiavo net ir ekonominį naudingumą nerūkyti, nes už sutaupytus pinigus per tam tikrą laikotarpį galima būtų įsigyti labai patrauklių daiktų tokių kaip naujas išmanusis telefonas, dviratis, automobilis ar net gi namas. Mokiniams patarė kaip paprastai atsisakyti siūlymų pamėginti vieną ar kitą psichiką veikiančią medžiagą, kaip ištarti žodį – NE! Paskaitos pabaigoje mokiniai kartojo lektoriaus šūkį: „Ačiū NE. Rūkymas užknisa!“. Lektorius paragino moksleivius rinktis gelbėjimo kultūrą, gelbėti save nuo žalingų įpročių, padėti draugui atsisakyti priklausomybių, o ateityje galbūt net rinktis profesinį kelią mokytojo, mediko, sveikatos specialisto ar kt., nes nieko maloniau nėra kaip ugdyti, šviesti ir gelbėti gyvybes.

Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro ir Anykščių rajono ugdymo įstaigų informacija.

Viršelio nuotrauka iš interneto.

 

 

Skip to content