Menu Close

Akcija “Mylėk atsakingai!”

Vasario 14 d. vyks akcija “Mylėk atsakingai!” – Jūsų lauks informaciniai lankstinukai, kuriuose bus pateikiama informacija apie lytiškai plintančias infekcijas ir jų prevenciją:

• gėlių salonuose: “Lanka”, Jolės gėlių krautuvėlė”, “Lugnė”
• maitinimo įstaigose: Euro Pub “Sėklyčia”, picerija “UNO pica”

“Katroji gi meilė tikroji: ar dvasių svyrimas, ar kūnų? Ar kūnai tik panaudoja dvasių krypsnį? Kurgi tad laukiamoji ir žadamoji meilė: dvasių harmonijoj, ar kūnų patenkinime?”, – Juozas Tumas-Vaižgantas. Tai diena, kai norime priminti, kad meilė yra pagarba, pasitikėjimas, ištikimybė ir, svarbiausia – įsipareigojimas būti atsakingu sau ir kitam žmogui.

Akcija yra viena iš priemonių pranešti apie problemą ir dalintis naudinga informacija. Pabrėžiame, kad akcijos “Mylėk atsakingai!” tikslas – lytiniu keliu plintančių infekcijų ir nepageidaujamo nėštumo prevencija.

Akcija yra vykdoma trečius metus, ir jei pirmus dvejus metus ji kėlė gana audringą reakciją bei diskusijas, šiais metais daugiausiai sulaukiame adekvačios ir pozityvios reakcijos. Tai ženklas, kad visuomenė tampa vis sąmoningesnė, o mes ir toliau siekiame didinti visuomenės sveikatos raštingumą.

Meilė ne tik romantiški jausmai, ji gi dar gali sukelti dvasios kančių ir fizinių ligų: dažniausiai, dėl atsitiktinių ir be atsakomybės lytinių santykių. Dėl baimės garsiai kalbėti apie lytinių santykių saugumą, stebime didėjantį sergamumo lytiškai plintančiomis ligomis augimą.

LPI – lytiškai plintančios infekcijos, kuriomis užsikrečiama lytinių santykių metu nuo šiomis infekcijomis užsikrėtusio lytinio partnerio.
Reikia žinoti, kad užsikrėtus LPI, ligos požymiai ne visada atsiranda iš karto. Kartais jie pasireiškia po savaitės, mėnesio ar ilgesnio laiko, o kartais požymių visai nebūna.
Primename, kad pacientai į gydytoją dermatovenerologą gali kreiptis neturėdami šeimos gydytojo siuntimo.

LPI gali sukelti įvairūs mikroorganizmai: bakterijos, virusai, parazitai. Dauguma lytiškai plintančių infekcijų (sifilis, gonorėja, chlamidiozė, kt.), kurias sukelia bakterijos, yra išgydomos, o sukeliamos virusų (žmogaus imunodeficito viruso infekcija (toliau – ŽIV), Herpes virusinė infekcija, lytinių organų karpos ir kt.) – yra lėtinės ir, dažniausiai, neišgydomos, tačiau jų eigą galima kontroliuoti. Trichomonozę ir genitalijų kandidozę sukelia atitinkami parazitai.

LPI sukeliamos pasekmės: reprodukcinės sistemos infekcijos, gimdos kaklelio vėžys, įgimtas sifilis, ektopinis (už gimdos ribų) nėštumas, nevaisingumas ir kt. ŽIV sukelia AIDS – įgytą (akvizitinį) imunodeficito sindromą, pasireiškiantį įvairiomis (oportunistinėmis) infekcijomis, navikais ir kitomis ligomis.

Pažymime, kad:

• sergamumas ŽIV ir lytiškai plintančiomis ligomis (B20-B24, Z21, A50-A54, A56) 10 000 gyv. Anykščių rajone: 2016 m. – 0 (Lietuvoje – 2,9), 2017 m. – 0 (Lietuvoje – 3,1), 2018 m. – 1,3 (atvejų skaičius: 3) (Lietuvoje – 2,2).
• Paauglių (15-17 m.) gimdymų skaičius 1000 gyv. Anykščių raj.: 2016 m. – 4,9 (atvejų skaičius: 2) (Lietuvoje – 6,2), 2017 m. – 8,3 (atvejų skaičius: 3) (Lietuvoje – 5,4) , 2018 m. – 9,3 (atvejų skaičius: 3) (Lietuvoje – 4,4).

Dėmesio! Rizikingas seksualinis elgesys:

• Dažna lytinių partnerių kaita
• Daugiau nei vienas lytinis partneris per vienerius metus
• Lytiniai santykiai su atsitiktiniu, nepažįstamu arba mažai pažįstamu asmeniu
• Apsaugos priemonių nenaudojimas su atsitiktiniais partneriais
• Lytiniai santykiai be apsaugos priemonių (prezervatyvų)
• Svaigalų (alkoholio, narkotikų) vartojimas lytinių santykių metu

!! Rizikingas seksualinis elgesys yra tiesiogiai susijęs su lytiniu būdu plintančiomis infekcijomis ir nepageidaujamu nėštumu !!

Lytiškumą formuoja žmogaus vertybės, asmenybės bruožai, įsitikinimai, elgesys ir socialinė aplinka ir, be abejo – žinios. Lytiškumas yra svarbi sveikatos ir gerovės dalis. Lytinio švietimo stoka lemia ankstyvus lytinius santykius, nepageidaujamus nėštumus, abortus bei lytiniu keliu plintančias ligas.

Raginame elgtis atsakingai ir nuolat profilaktiškai tikrintis savo sveikatą! Mylėkite, saugokite ir rūpinkitės vieni kitais!

Dėkojame įmonėms “Lanka”, Jolės gėlių krautuvėlė”, “Lugnė”, Euro Pub “Sėklyčia”, picerijai “UNO pica” už bendradarbiavimą ir prevencinės informacijos sklaidą!

Skip to content